Uutiset 1. syyskuuta 2017

Blogi: Aleksi Kuusisto

Onnistuuko Macron työelämäuudistuksissa? 


EU-politiikan syyskausi on toivoa täynnä. Vahva talouskasvu on palannut euroalueellekin, ja EU-kriittisten populistien valtaannousu estettiin Hollannissa, Itävallassa ja Ranskan vaaleissa. Etenkin tunnelmia Brysselissä on nostanut vahvan EU-myönteisellä ohjelmalla kampanjoineen Emmanuel Macronin voitto Ranskan vaaleissa. Syksyn suurimmat odotukset kohdistuvatkin siihen, miten Macronin hallinto kykenee viemään unionia ja euroaluetta eteenpäin yhdessä Saksan tulevan hallinnon kanssa. 


Lue lisää


Brexit-neuvottelut etenevät hitaasti – ja mitä kuuluu työntekijöiden oikeuksille?

Iso-Britannian EU-eroneuvottelujen kolmas kierros on käynnistynyt elokuun lopulla. Tällä hetkellä neuvotellaan eroamisen ehdoista eikä vielä siitä, millainen EU-suhde Iso-Britannialla olisi Brexitin jälkeen.


Pääaiheita on kolme: kansalaisten oikeudet, Pohjois-Irlannin tilanne ja Iso-Britannian maksuvelvoitteet erossa ja sen jälkeen. 


Kansalaisten oikeuksiin sisältyvät ammattiyhdistysliikkeelle kiintoisat aiheet pääsy työmarkkinoille ja ammattipätevyyksien tunnustaminen. EU haluaa, että pääsy työmarkkinoille säilyy vapaana, mutta Iso-Britannia haluaa asettaa pääsylle uusia rajoituksia.


Muita työntekijöiden oikeuksiin liittyviä kysymyksiä ei  ehtoja koskevissa neuvotteluissa kuitenkaan käsitellä.Lue lisää


Erityisosaajille on voitava jatkossakin myöntää oleskelulupia Suomen omalla järjestelmällä

Komissio on uudistamassa EU:n ns. sinisen kortin järjestelmää, jonka kautta korkeasti koulutettu henkilö voi tietyin ehdoin tulla työskentelemään EU-maahan. 


Kyse on vaikkapa intialaisesta diplomi-insinööristä tai kiinalaisesta yliopistotutkijasta, jolle on tarjottu työtä EU-maasta.


Sininen kortti on ollut käytössä EU:ssa jo jonkin aikaa, mutta se ei ole saavuttanut suurta suosiota. Monissa jäsenmaissa, myös Suomessa, omia kansallisia lupajärjestelmiä on edelleen käytetty erityisosaajille selvästi sinistä korttia enemmän.


Lue lisää


Millaisen EU:n haluamme? Tule mukaan rakentamaan tulevaisuutta 11. lokakuuta Helsingissä!

 

Kuva: Elinkeinoelämän keskusliitto


Elinkeinoelämän keskusliitto EK, FinUnions ja Euroopan komission Suomen edustusto järjestävät keskustelutilaisuuden


Millaisen EU:n haluamme? – Muuttuva unioni ja sen uudet ytimet 

Aika: keskiviikko 11.10.2017 klo 8.30–14.00    

Paikka: Helsingin yliopiston Pieni juhlasali, 4. krs, Fabianinkatu 33, Helsinki


Eurooppa muuttuu ja Suomi sen mukana. Euroopan komission viime aikoina esittelemät visiot Euroopan tulevaisuudesta ovat virittäneet keskustelua eri puolilla maanosaamme mm. EMU:n syventämisestä, EU:n sosiaalisesta ulottuvuudesta ja globalisaation hallinnasta. Odotuksia on paljon, niin myös epäilyjä. Millaisen unionin me suomalaiset haluamme? Tule mukaan EU-symposiumiin keskustelemaan ja tapaamaan huippuasiantuntijoita!


Tilaisuuden moderaattorina toimittaja Kirsi Heikel sekä puhujina muun muassa:

  • Kerstin Jorna, varapääjohtaja, Euroopan komissio, talous- ja rahoitusasioiden pääosasto
  • Shahin Vallée, London School of Economics, European institute
  • kansanedustajat Anne-Mari Virolainen ja Tytti Tuppurainen, Eduskunta
  • puheenjohtaja Jarkko Eloranta, SAK ja toimitusjohtaja Jyri Häkämies, Elinkeinoelämän keskusliitto EK


Tilaisuuden koko ohjelma:


Tilaisuuteen voi osallistua ainoastaan ennakkoilmoittautumalla viimeistään pe 22.9. tämän linkin kautta tai sähköpostilla erja.lintunen@ek.fi. Osallistujamäärä on rajattu. Pyydämme esittämään henkilöllisyyden tilaisuuteen saapumisen yhteydessä. 


Lisätietoja:


Ismo Grönroos-Saikkala, talouspoliittinen neuvonantaja, Euroopan komission Suomen edustusto, +358 400 241 656, Ismo.Gronroos-Saikkala@ec.europa.eu


Aleksi Kuusisto, johtaja, FinUnions, +32 493 998 062, aleksi.kuusisto@finunions.org


Taneli Lahti, johtaja, Elinkeinoelämän keskusliitto EK, +32 498 981 895, taneli.lahti@ek.fi
FinUnions on suomalaisten palkansaajakeskusjärjestöjen 

SAK:n, STTK:n ja YTN:n EU-edustusto. 
Facebook  Twitter